Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου

Τα λιγνιτωρυχεία εκτοπίζουν ολόκληρες κοινωνίες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και τα σπίτια τους. Δυστυχώς οι κοινωνίες αργούν να συνειδητοποιήσουν ότι ο ερχομός του λιγνιτωρυχείου σημαίνει το τέλος του οικισμού τους! Όταν πια το συνειδητοποιούν είναι πολύ αργά.
Για να μην τρέφουν(;) κάποιοι αυταπάτες, ότι η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου θα φέρει «πρόοδο» και «ανάπτυξη» στην περιοχή μας, ας σκεφτούν κάποιες από τις συνέπειες που προκαλούν τα λιγνιτωρυχεία.
Το λιγνιτωρυχείο θα φέρει μόνο την καταστροφή! Οι αιτίες είναι πολλές, αφού η ρύπανση που θα προκαλέσει, θα εισβάλει παντού στο έδαφος, στον αέρα, στο νερό και εμείς θα αναγκαστούμε να ξεριζωθούμε από τον τόπο μας.
Ζημιές στο έδαφος: Στην αρχή το λιγνιτωρυχείο θα προκαλέσει εκτεταμένη αποδάσωση και απογύμνωση του εδάφους. Την απογύμνωση θα ακολουθήσει η διάβρωση του εδάφους. Τη διάβρωση θα ακολουθήσει η λειψυδρία. Αν σ αυτά προστεθεί και η απώλεια γόνιμων εδαφών, ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής μας. Την καταστροφή αυτή θα έρθουν να συμπληρώσουν οι υποχωρήσεις, οι μετατοπίσεις και οι καθιζήσεις των εδαφών, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τις βλάβες και στα σπίτια μας.
Ρύπανση στον αέρα: Οι εργασίες εξόρυξης στο λιγνιτωρυχείο θα παράγουν τεράστιους όγκους αποβλήτων και θα γεμίζουν τους οικισμούς Προσηλίου, Πολυρράχου και Τριγωνικού με σωματίδια σκόνης και μπάζα. Η σκόνη που θα παράγεται από τις εργασίες εξόρυξης και θραύσης του λιγνίτη, θα καλύπτει την ατμόσφαιρα με ένα σύννεφο. Η ρύπανση στην περιοχή θα ξεπερνάει μόνιμα τα επιτρεπόμενα όρια.
Μόλυνση στο νερό: Η εξόρυξη θα οδηγήσει στη δημιουργία όξινων λιμνών. Οι όξινες απορροές του ορυχείου θα προκαλέσουν βλάβες στο χώμα και θα το κάνουν ακατάλληλο για καλλιέργεια και βοσκή. Επίσης θα μολύνουν το νερό και θα το καταστήσουν ακατάλληλο για πόση. Το λιγνιτωρυχείο θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα μειώσει τη στάθμη του. Έτσι η περιοχή μας θα υποφέρει από λειψυδρία.
Έχουμε ακούσει και το παράδοξο από δήθεν ειδήμονες: «Στο ορυχείο θα σχηματιστεί λίμνη και από τη λίμνη θα ποτίζονται τα χωράφια!». Τάχα δεν ξέρουν ότι με την αποκατάσταση των εκτάσεων επιφανειακών ορυχείων δημιουργούνται νεκρές λίμνες με νερό τόσο όξινο, όσο και το ξύδι;
Αποκατάσταση της κατεστραμμένης περιοχής μετά την εξόρυξη δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί η «αποκατεστημένη» γη δεν ανακάμπτει πραγματικά ποτέ! Επανέρχεται εν μέρει το λιγότερο μετά από 30 χρόνια και μέχρι τα 100 χρόνια δεν θα έχει επανέλθει πραγματικά.
Τελικό αποτέλεσμα της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου:
Ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο, τρεις ερημωμένοι οικισμοί και μια ακόμη οικολογική καταστροφή στο νομό μας.

2 σχόλια:

  1. Τί έχουν να πουν στα επιχειρήματα αυτά οι υπερασπιστές των ορυχείων; Γιατί κρύβονται και δεν απαντούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε
    Μην περιμένεις απάντηση από αυτούς, παρά μόνο ψιθύρους.
    Έχουν διαλέξει την υποσχεσιολογία (ψιθυριστά) για θέσεις εργασίας.
    Ψιθυρίζουν συκοφαντίες (ακόμη και σε μέλη της επιτροπής) με στόχο τη διάπαση.
    Δεν ασχολούνται με το πρόβλημα.
    Η Επιτροπή Αγώνα, τους προσκαλεί (αν έχουν να πουν κάτι) την ερχόμενη Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, ώρα 1 μμ στο Πολύρραχο στο "Καφέ Μεγάλη".
    Εμείς και ο κόσμος της περιοχής θα είμαστε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.