Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: πόλεμο, αν χρειαστεί, για το λιγνίτη

Γενικευμένες και εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί σε φορείς και πολίτες του νομού Λάρισας, η είδηση περί επικείμενης αξιοποίησης του κοιτάσματος λιγνίτη της περιοχής της Ελασσόνας.
Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Κατσαρός τόνισε ότι «ο νομός Λάρισας, οι πολίτες και οι φορείς του θα πολεμήσουν για να μην περάσει μια τέτοια απόφαση», ενώ χτες το μεσημέρι απέστειλε εκτενή επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Κων. Χατζηδάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νομάρχης Λάρισας, με δήλωσή του κάνει λόγο ακόμα για «πόλεμο, αν χρειαστεί, για το λιγνίτη», ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελασσόνας, βρίσκεται σε αναβρασμό. Ανάλογες οι αντιδράσεις και στο Δήμο Τυρνάβου.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εκτ. Νασιώκας και Φιλ. Σαχινίδης, ο οποίος ανέδειξε και το θέμα στη δημοσιότητα, επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Σαχινίδης κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή.
Η «Συμφωνία Ευθύνης» ζητάει την άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, παρουσία φορέων του νομού, ενώ η Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, καλεί φορείς και πολίτες σε συστράτευση.
Ανακοίνωση – σχόλιο για την υπόθεση εξέδωσε και η κίνηση «Πολίτες σε δράση, αναφέροντας τα εξής:
«Αντί οποιουδήποτε άλλου επιχειρήματος, δύο λόγια που έχουν σχέση με την υγεία και τη ζωή ανθρώπων.
«... επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες! Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16 % περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%! Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 με 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Μονάδας Αιμοστατικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο (εφημερίδα Αγγελιοφόρος 7.2.2007). Η έρευνα βασίζεται στη μελέτη 6.457 πιστοποιητικών θανάτων, από το 1950 έως το 2005.....».
«... μελέτη που έγινε σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, έδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς. Οι υψηλότερες συχνότητες ρινίτιδας και βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν στην Πτολεμαΐδα, με την Κοζάνη και τη Φλώρινα να βρίσκονται πολύ κοντά. Η μελέτη εξέτασε και άλλες γενεσιουργές αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε πως η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ’ αυτές τις περιοχές...Συγκεκριμένα και για την περιοχή της Πτολεμαϊδας, το 40,3% των παιδιών υποφέρουν από ρινίτιδες, το 17% από οξεία βρογχίτιδα και το 12,1% από λοιμώδη βρογχίτιδα».
Το παραπάνω σαν απάντηση σε όσους προτάσσουν το επιχείρημα περί φθηνής πηγής ενέργειας, περί θέσεων εργασίας και περί ανάπτυξης και παραγνωρίζουν τις παράπλευρες συνέπειες των επί χάρτου σχεδίων τους.
Είτε στα χέρια ιδιώτη είτε στα χέρια της ΔΕΗ, οι συνέπειες είναι οι ίδιες.
Όχι στο λιγνίτη, στο λιθάνθρακα, στο πετ-κοκ! Όχι άλλο κάρβουνο!»


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

1 σχόλιο:

  1. Τουλάχιστον εδώ όλοι οι πολιτικοί και θεσμικοί φορείς αντιδρούν ενιαία.
    Ελπίζουμε να μη διαπαστούν στη συνέχεια ή να μην παίζουν κάποιοι παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.