Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Οι ιθαγενείς του Περού μας δείχνουν το δρόμο για τη νίκη.

Νίκη μετά από έντονες διαδηλώσεις
Οι ιθαγενείς του Περού έδωσαν τον αγώνα για να μείνουν στη γη τους.
Στο Περού η κυβέρνηση του Πρόεδρου της χώρας Γκαρσία και του κόμματος της αντιπολίτευσης APRA, το οποίο συμμάχησε μαζί του, παραχώρησαν το δικαιώμα εξόρυξης πετρελαίου στον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.
Οι κοινότητες των ιθαγενών Kichwas και Secoya του Περού οι οποίες πλήττονταν άμεσα από τη λειτουργία της εταιρίας στην περιοχή τους αντέδρασαν. Δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο εναντίον της Petrobras και της κυβέρνησης και άρχισαν τις κινητοποιήσεις.
Μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων που κατέληξαν σε σκληρές και πολύνεκρες συγκρούσεις την περασμένη εβδομάδα, οι ιθαγενείς στο Περού σημείωσαν μια μικρή νίκη: το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Λίμα ανέστειλε επ' αόριστον την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων νόμων, οι οποία προκάλεσαν τις διαδηλώσεις τους.
Η αναστολή ισχύος των νόμων - τουλάχιστον θεωρητικά - επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ιθαγενείς, οι οποίοι κάνουν λόγο για καταπάτηση της πατρογονικής τους γης, για ξεριζωμό τους, για κίνδυνο εκτεταμένης περιβαλλοντικής καταστροφής και για απειλή για τον τρόπο ζωής τους.
Ακόμη, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψή τους στην διαδικασία κατάρτισης των νόμων.
Οι ιθαγενείς, θεωρούν ότι «θυσιάζονται» στο βωμό του κέρδους ξένων επιχειρήσεων.
Οι ιθαγενείς του Περού μας δείχνουν το δρόμο.
Μήπως στη δικιά μας περίπτωση (ορυχείο Προσηλίου) δεν καταπατείται η πατρογονική μας γη, δεν απειλούμαστε με ξεριζωμό, δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο εκτεταμένης περιβαλλοντικής καταστροφής, δεν απειλείται το μέλλον και ο χαρακτήρας της περιοχής μας; Μήπως δεν θυσιάζεται η περιοχή μας στο βωμό του κέρδους μιας επιχείρησης; Μήπως εδώ ζητήθηκε η άποψή μας στην παραχώρηση της έκτασης και στην εκμετάλλευσή της από ιδιωτικές εταιρίες;
Ασφαλώς ΟΧΙ. Γιαυτό το μόνο που μας μένει είναι κοινός αγώνας μέχρι την οριστική μας δικαίωση. Οι ιθαγενείς του Περού μας έδειξαν το δρόμο της νίκης.
Διαβάστε παρακάτω το άρθρο από το City Press του Κώστα Μαυραγάνη

Σε μια εντυπωσιακή κίνηση αντίδρασης ενάντια στα συμφέροντα τα οποία επιβουλεύονται τη γη τους, εκπρόσωποι από εκατό κοινότητες ιθαγενών του Περού παρουσίασαν ένα κοινό μέτωπο εναντίον του βραζιλιάνικου πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras: η εν λόγω εταιρεία ύστερα από συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας απέκτησε τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου για όλο σχεδόν το βόρειο Περού.
Ωστόσο, κανείς δε φαίνεται να ρώτησε τους ινδιάνους των φυλών Kichwas και Secoya, οι οποίοι και κατοικούν στην εν λόγω περιοχή. Χάρη σε μια πρωτοβουλία των οργανισμών OISPE και AIDESEP, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα που έχουν να κάνουν με ιθαγενείς, οι φυλές του βορείου Περού παρουσίασαν ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως «παράνομη εκμετάλλευση» της γης τους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Γκαρσία είναι κατά παράβαση του άρθρου 169 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, καθώς και της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία κατακυρώνουν το δικαίωμα των ιθαγενών φυλών στην αυτοδιάθεση και την ειρηνική διαβίωση στις περιοχές τους.
Αξίζει να ειπωθεί πως στο προσεχές μέλλον αναμένεται και νέα παρεμφερής διαμάχη στο Περού, πάλι με πρωταγωνιστές την Petrobras και τους ιθαγενείς: η εταιρεία έχει αποκτήσει και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, όπου και διαβιώνουν κάποιες φυλές οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με το σύγχρονο πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.