Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Δήλωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

«Σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω»



Το νέο σοβαρότατο επεισόδιο ρύπανσης, που συνέβη στις 1-3-2009 στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, κατέδειξε για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια των αντιρρυπαντικών εγκαταστάσεων, των θεσμών, των νόμων, των ελεγκτικών μηχανισμών και των ατόμων που τους διαχειρίζονται.
Η ΔΕΗ δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει μια ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας πλειοδότησαν και πάλι σε μεγαλόστομες δηλώσεις και λεονταρισμούς
Κανείς όμως δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το βρώμικο ενεργειακό μοντέλο που μας έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο, ούτε τις επιλογές της ΔΕΗ για νέες επεκτάσεις των ορυχείων και νέες λιγνιτικές μονάδες. Κανείς δεν διανοήθηκε να θίξει το πιο ρυπογόνο καύσιμο, το λιγνίτη.
Άπαντες επανέλαβαν το γνωστό ρεφραίν περί ίδρυσης καινούριας μονάδας σε αντικατάσταση του ρυπογόνου ΑΗΣ Πτολεμαίδας, λύση η οποία παρουσιάζεται περίπου ως ριζική έξοδος από το περιβαλλοντικό τούνελ στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι.
Σε όλους αυτούς λοιπόν υπενθυμίζουμε ότι οφείλουν να λένε όλη την αλήθεια στους πολίτες όταν δηλώνουν ότι θα κλείσει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, μόλις ξεκινήσει η καινούρια μονάδα. Να εξηγούν δηλαδή ότι όταν η ΔΕΗ μιλά για «κλείσιμο», εννοεί ότι οι παλιές μονάδες θα μείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία», δηλαδή θα μπαίνουν σε λειτουργία όταν υπάρχει ανάγκη. Στην ελληνική πραγματικότητα, όπου ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αυτό θα γίνεται πολύ συχνά, δεδομένου ότι η ενέργεια δεν επαρκεί, οι εισαγωγές της αυξάνονται και οι όποιες ενεργειακές επενδύσεις κάθε τόσο κολλούν.
Συνεπώς το πιο πιθανό σενάριο είναι να λειτουργούν μαζί και παλιές και νέες μονάδες για μεγάλα χρονικά διαστήματα
Και τότε να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα νέα επεισόδια ρύπανσης και τη χρεωκοπημένη πολιτική του «σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω»



Λ. Τσικριτζής
Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.