Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επικερδής η δανειοδότηση της Ελλάδας!!!

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει ήδη στην Αυστρία το ποσό των 19 εκατ. ευρώ σε τόκους και πως η Αυστρία δεν έχει χάσει ούτε 1 λεπτό του ευρώ από τη συμμετοχή της στο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε ομιλία της το μεσημέρι στην αυστριακή Βουλή, τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της χώρας της να διατηρηθεί η οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Παρατηρώντας ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια έναντι τόκων και έχει δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δίνουμε χρήματα μόνον όταν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα, ακόμη και αν επιστραφούν αργότερα από το αναμενόμενο», ενώ επανέλαβε τη θέση της υπέρ της οικειοθελούς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Σε σχέση με αιτιάσεις για διακοπή της παροχής βοήθειας, η κ. Φέκτερ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η απώλεια των χρημάτων που έχουν ήδη δανειστεί στην Ελλάδα θα έπληττε σε τελική ανάλυση τους Αυστριακούς φορολογουμένους, προσθέτοντας συγχρόνως ότι οι Έλληνες θα παίρνουν χρήματα από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνον εφόσον καταβάλλουν αυστηρές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και μόνον εφόσον εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις.
Η υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίθεσή της στα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς τα «στενόμυαλα και κοντόφθαλμα» προσθέτοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε δυσκολίες και σε άλλες χώρες, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «επιμελώς ελεγχόμενης» μείωσης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε ως την «πιο έξυπνη» λύση.
Στη διάρκεια της συζήτησης στην αυστριακή Βουλή για την αυστριακή συμμετοχή στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που προκλήθηκε από την ακροδεξιά αντιπολίτευση, η κ. Φέκτερ (που προέρχεται από το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στις προσπάθειες ενίσχυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού την Ελλάδα, καθώς και στη συνεργασία Αυστριακών ειδικών με Έλληνες συναδέλφους τους για το σκοπό αυτό.
Της βοήθειας προς την Ελλάδα υπεραμύνθηκε στη Βουλή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και βουλευτές του τόνιζαν στη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι οι όροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα καθιστούν αδύνατη την ανάκαμψη της χώρας και ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κατηγόρησε την ΕΕ, σε σχέση με την Ελλάδα, για «νευρικότητα, έλλειψη διορατικότητας και προσανατολισμού», προσθέτοντας ότι χωρίς μακροπρόθεσμο σχέδιο στο τέλος θα κερδίσει στην Ευρώπη η Ακροδεξιά. Από την πλευρά τους, τα ακροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, Κόμμα των Ελευθέρων και το μικρότερο, Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, επανέλαβαν στη Βουλή τις γνωστές ανθελληνικές θέσεις τους ζητώντας από την κ. Φέκτερ να σταματήσει την «καταστροφή» διακόπτοντας τη βοήθεια προς την Ελλάδα την οποία χαρακτήριζαν «βαρέλι δίχως πάτο», που θα πρέπει να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη.
Από το skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.