Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Τα ιερά κειμήλια: Τα Καρφιά, η Σιντόνι, το Μανδήλιο, το Στεφάνι και το Δισκοπότηρο!

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζει το Πάσχα, ανοίγουν οι συζητήσεις για τα ιερά κειμήλια που βρέθηκαν! Έτσι και φέτος η ιστορία άρχισε με τα Καρφια που χρησιμοποιήθηκαν στη Σταύρωση του Χριστού. Ποια κειμήλια ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν;
Τα καρφιά του Σταυρού
Ο καναδοϊσραηλινός σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Τα Καρφιά του Σταυρού», Simcha Jacobovici, ισχυρίζεται πως τα καρφιά που χρησιμοποιήθηκαν για την Σταύρωση του Χριστού βρέθηκαν σε τάφο της Ιερουσαλήμ.Το ντοκιμαντέρ υποστηρίζει πως τα καρφιά εντοπίστηκαν στον τάφο του Εβραίου αρχιερέα Καϊάφα, ο οποίος σύμφωνα με τη Καινή Διαθήκη έστειλε τον Ιησού στον θάνατο παραδίδοντάς τον στους Ρωμαίους. Το 1990 Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, ενώ έκαναν ανασκαφές σε έναν τάφο 2.000 ετών, ανακάλυψαν δυο καρφιά, κατασκευασμένα από τους Ρωμαίους, όμως κράτησαν την ανακάλυψη κρυφή. Κοινοποίησαν βέβαια την εύρεση δυο οστεοφυλακίων, με τις ενδείξεις «Καϊάφας» και «Ιωσήφ, γιος του Καϊάφα». Τα εν λόγω οστεοφυλάκια, έκαναν το γύρο του κόσμου, και τώρα εκτίθενται σε επιφανές σημείο στο Ισραηλινό Μουσείο της Ιερουσαλήμ. Τα καρφιά εξαφανίστηκαν για αιώνες αλλά ανιχνεύτηκαν πρόσφατα σε εργαστήριο του Τελ Αβίβ από ανθρωπολόγο.

Η Σινδόνη του Τορίνο
Η Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη είναι ένα κομμάτι ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, και η τοποθέτηση του πάνω στο ύφασμα πιστεύεται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της θρησκευτικής και της επιστημονικής κοινότητας για αιώνες, καθώς υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Η Σινδόνη είναι ένα λινό ύφασμα κιτρινωπού χρώματος, διαστάσεων 4,30 μέτρων μάκρος και 1,10 μέτρων φάρδος, που φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Τορίνο. Η ύφανση του είναι από ψαροκόκκαλο από ίνες λιναριού, υλικά που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού. Τυλίχθηκε το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση. Φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο.
Το Ιερό Μανδήλιο
Το Ιερό Μανδήλιο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση ένα κομμάτι υφάσματος πάνω στο οποίο είχαν αποτυπωθεί θαυματουργικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Χριστού. Επρόκειτο για την πιο γνωστή αχειροποίητη εικόνα, η οποία μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τη συριακή Έδεσσα (σημ. Urfa στην Τουρκία) το 944. Η ονομασία γενικεύεται στις πηγές από τον 11ο αιώνα και εξής, ενώ και ο θρύλος γύρω από το Μανδήλιο αποκρυσταλλώνεται σταδιακά μέχρι τότε. Το κειμήλιο που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη (πιθανότατα επρόκειτο για ξύλινη εικόνα) θεωρείται ότι χάθηκε στη λαφυραγωγία που ακολούθησε την άλωση της πόλης από τους σταυροφόρους. Πάνω του είναι αποτυπωμένο το πρόσωπο του Ιησού. Θα εκτίθεται από τον Ιούνιο στο Βρετανικό Μουσείο.
Το Ακάνθινο Στεφάνι
Ένα πολύ σημαντικό εύρημα αναμένεται να εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα και μοναδικό αγκάθι που διασώθηκε και πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος από το «Ακάνθινο Στεφάνι» που φορούσε ο Ιησούς Χριστός κατά την Σταύρωσή του.
Το «Ακάνθινο Στεφάνι» λέγεται πως κλάπηκε από την Κωνσταντινούπολη, την τότε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας, γύρω στα 1200 μΧ, και στη συνέχεια πωλήθηκε στον βασιλιά της Γαλλίας Louis IX τον καιρό που βρισκόταν στη Βενετία.
Ο γάλλος βασιλιάς φύλασσε το θρησκευτικό κειμήλιο σε ένα ειδικά χτισμένο παρεκκλήσι. Στη πορεία τα αγκάθια αποκόπηκαν από το στεφάνι και δίνονταν ως γαμήλιο δώρο σε όσα άτομα από την οικογένεια παντρεύονταν. Ένα από αυτά τα αγκάθια, μεταφέρθηκε στο Stonyhurst College στην Αγγλία.
Τα τελευταία 200 χρόνια φυλάσσεται σε βρετανικό σχολείο και θα εκτίθεται επίσης από τον Ιούνιο στο Βρετανικό Μουσείο.
Το Ιερό Δισκοπότηρο
Το Άγιο Δισκοπότηρο ή ιερό Γκράαλ ήταν ένα σκεύος που χρησιμοποιήθηκε κατά το μύθο από τον Χριστό στο τελευταίο δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας. Εκεί συγκεντρώθηκε κατά τον ίδιο μύθο το αίμα και ο ιδρώτας του Ιησού, την ώρα που τον κατέβαζε ο Ιωσήφ από το Σταυρό.
Το Δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους δύο εκκλησίες, μία στη Γένοβα και μία στη Βαλένθια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.