Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κοινή ανακοίνωση ΟΤΑ και φορέων κατά της εκμετάλλευσης λιγνίτη σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα

Σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κινητοποίηση, 21 ΟΤΑ και 40 φορείς από τη Λάρισα, τη Δράμα και τη Φλώρινα συνυπέγραψαν κοινό ψήφισμα, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Οι φορείς που υπογράφουν το κείμενο δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί πως δεν θα παραδώσει προς εκμετάλλευση τα συγκεκριμένα κοιτάσματα για λόγους σεβασμού των τοπικών κοινωνιών, προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και διασφάλισης της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των περιοχών. 
Δημοσιέυουμε τμήμα της ανακοίνωσης
Η εκμετάλλευση του λιγνίτη στη χώρα μας ενέχει μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στη αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και στην δημόσια υγεία, το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων θα επιφέρει συντριπτικές βλάβες στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα των περιοχών, μετατρέποντας σε «κρανίου τόπο» χιλιάδες εκτάρια γης, συμπεριλαμβανομένων δασών και φυσικών σχηματισμών, ρυπαίνοντας τεράστιες εκτάσεις με χιλιάδες τόνους αερίων ρύπων, βαρέων μετάλλων και τοξικής τέφρας και καταστρέφοντας τους υπόγειους υδροφορείς.
Οι χρήσεις γης στις συγκεκριμένες περιοχές θα υποστούν μη αναστρέψιμες αλλαγές, καταδικάζοντας σε εξαφάνιση τις γεωργικές, κτηνοτροφικές, τουριστικές δραστηριότητες, πάνω στις οποίες είχε βασιστεί ένα σημαντικό μέρος των τοπικών οικονομιών και των απασχολούμενων.
Η εμπειρία από την εκμετάλλευση άλλων λιγνιτικών πεδίων ανά τον κόσμο και την Ελλάδα δείχνει τις επιπτώσεις που θα προκύψουν για τη δημόσια υγεία λόγω της εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη, ακόμα και αν εφαρμοστούν οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.
Δείχνει, επίσης, την κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλέσει ο αφανισμός χωριών που φιλοξενούν στο υπέδαφος κοιτάσματα λιγνίτη.
Οι φορείς που υπογράφουν το παρόν κείμενο δεν μπορούν να δεχθούν την υποβάθμιση των περιοχών τους και τη διαιώνιση του σημερινού ρυπογόνου και πεπερασμένου μοντέλου ανάπτυξης. Δεν μπορούν και δεν πρόκειται να δεχθούν την δημοπράτηση και εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα.
Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να δεσμευθεί δημόσια πως δεν θα προχωρήσει στην δημοπράτηση νέων λιγνιτικών πεδίων, λαμβάνοντας υπόψη τα δυσβάσταχτα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση αξιοποίησης των κοιτασμάτων.
Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αξιοποίηση άλλων λιγνιτικών πεδίων στη χώρα.
Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της προχωρώντας στο σχεδιασμό πραγματικά πράσινων έργων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές παντός είδους και τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Εξάλλου, πολυάριθμες έρευνες αποδεικνύουν πως τα πράσινα έργα αποδίδουν πολλά περισσότερα οφέλη σε θέσεις εργασίας απ’ ότι οποιαδήποτε «ρυπογόνος» επένδυση.
Ζητάμε από την αντιπροσωπεία ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ να μην επιμείνει στην παράλογη απαίτηση εκμετάλλευσης των νέων λιγνιτικών πεδίων. Η εκμετάλλευση των ορυχείων θα προκαλέσει προβλήματα στην ενεργειακή πολιτική, στην υγεία, στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της χώρας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους συνυπογράφοντες φορείς.
Ενημερώνουμε τέλος τους πιθανά ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών σε οιαδήποτε σκέψη εκμετάλλευσης των πεδίων. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να μετατραπεί σε άλλοθι για καταστροφικές επιλογές.
Λίστα υπογραφών στην πρωτοβουλία του WWF Ελλάς (αλφαβητική σειρά)
Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
1. Νομαρχία Δράμας 2. Νομαρχία Λάρισας
Δήμοι Νομού Λάρισας
3. Αμπελώνα 4. Αντιχασίων 5. Ελασσόνας 6. Λάρισας 7. Νίκαιας 8. Ποταμιάς 9. Τυρνάβου
Δήμοι Νομού Δράμας
10. Δοξάτου 11. Δράμας 12. Καλαμπακίου 13. Νευροκοπίου 14. Νικηφόρου 15. Παρανεστίου 16. Προσοτσάνης 17. Σιταγρών
Δήμοι Νομού Φλώρινας
18. Αετού 19. Αμυνταίου 2
Δήμοι Νομού Τρικάλων (όμοροι δήμοι στη λιγνιτοφόρο περιοχή του Νομού Λάρισας)
20. Οιχαλίας 21. Φαρκαδόνας
40 Επαγγελματικές ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις των νομών Δράμας, Λάρισας και Φλώρινας

ΠΗΓΗ: WWF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες, τις απόψεις, τα προβλήματα για ότι σας ενδιαφέρει.